joi, 13 aprilie 2017

                                                                   "Școala Altfel "

  În programul "Școala Altfel" am participat la câteva activități , nu atât de multe , deoarece în primele zile ale săptămânii împreună cu doamna profesoară Simona Boroda și cu celelalte fete am făcut repetiții pentru Olimpiada de muzică de la Botoșani.
  În ziua de 29 martie , împreună cu doamna dirigintă și cu ceilalți profesori care au coordonat excursia am luat-o spre o drumeție de o zi.
  În primele ore ale dimineții am făcut o scurtă oprire la Castelul Miclăușeni.  , unde am făcut multe poze și unde ni s-a vorbit de către ghid despre acest castel.

Fotografia postată de Alexandru Sevastian.
   În afară de aceste castel , am mai vizitat și alte locuri , cum ar fi:
➤Casa memorială a lui Vasile Alecsandri din Mircești
➤Vizită la Hanul Ancuței
➤Casa memorială a Veronicăi Micle
➤Casa memorială a lui Ion Creangă din Humulești
Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu
Mănăstirea Văratec
  La casa-memoriala-vasile-alecsandri , am văzut  unde acesta și-a  petrecut copilăria.Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului, în satul Mircești, aflat la o distanță de 4 km de Drumul European Iași – Roman. Inițial au fost construite două camere și un hol, ulterior poetul extinzând casa pentru a o face mai încăpătoare.
   Casa se afla într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și lilieci. La o distanță de câteva sute de metri, Alecsandri a vrut să construiască inițial o școală de fete.

    Fotografia postată de Victoria Bejan.
La casa-memoriala-vasile-alecsandri am avut parte de o scenetă foarte frumoasă , cea a Chiriței , care ne-a făcut ziua mult mai frumoasă.

Fotografia postată de Alexandru Sevastian.
 Am făcut o scurtă oprire la Hanul Ancuței, unde am făcut o poză de grup , iar după am pornit din nou la drum.
Fotografia postată de Alexandru Sevastian.

  După ce am mai mers ceva timp cu autocarul,  am ajuns și în sfârșit la Casa memorială a Veronicăi Micle , unde am vizitat casa acesteia , ni s-a vorbit mult despre ea , de unde am avut parte să cunoaștem mult mai multe cunoștințe pe care poate chiar nu le știam. 
  Casa în care funcționează astăzi muzeul memorial Veronica Micle a fost construită în 1834 de către Mănăstirea Neamț cu destinația inițială de casă de oaspeți. În anul 1850, a fost vândută Anei Câmpeanu, mama poetei, o româncă ce s-a strămutat din Transilvania. Veronica Micle a trăit aici prima parte a copilăriei, mutându-se apoi împreună cu mama sa, la Iași. 
Imagini pentru casa memoriala veronica micle

  După ce ne-am împrospătat și mai mult forțile , am pornit spre Casa memorială a lui Ion Creangă din Humulești , unde am avut parte de o primire foarte călduroasă. Acolo ni s-a povestit într-o manieră foarte distrată  și plăcută. Am vizitat casa acestuia
și am primit mult mai multe informații legate de Ion Creangă.


  Imediat după acest obiectiv am pornit din nou la drum spre Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu, unde și  acolo am avut parte de o primire călduroasă din partea unui preot care ne-a povestit totul despre Mihail Sadoveanu , de unde și de acolo am plecat cu foarte multe cunoștințe. 
 Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 - 1964) cu destinaţia de palat arhieresc. De altfel, mitropolitul a locuit în ea doar câţiva ani, după plecarea sa în Exil (1944), casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamţ, devenind ulterior casă de oaspeţi,  pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 și cedată spre folosință pe viață, în 1949. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944 - 1961, fiind reședința sa de vară, ultima sa vizită la casa din Vânători fiind în vara anului 1961.
După moartea scriitorului, aceasta devine muzeu, începând cu 26 iunie 1966, fiind amenajat, inaugurat şi administrat de Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei defunctului scriitor . Mai apoi, în anul 1970, Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu trece în subordinea Muzeului Judeţean Neamţ, până în 1993 când revine în administrarea Muzeului Literaturii Române, în prezent, clădirea muzeului fiind declarată monument istoric.
  Pe  meleaguri nemțene...
Fotografia postată de Victoria Bejan.

Fotografia postată de Victoria Bejan.
      Momentul povestirii făcute de acest preot ne-a demonstrat  cât de important este scriitorul Mihail Sadoveanu. Acest preot ne-a adresat câteva vorbe plăcute despre acest scriitor , iar la terminarea discursului făcut de el, l-am apreciat foarte mult!



   În drum spre Mănăstirea Văratec , am privit cu mult drag toată priveliştea  care ne-a făcut ziua mult mai frumoasă.
   La Mănăstirea Văratec am avut parte de un moment liniștit alături de măicuţe și de Dumnezeu. 
   
Fotografia postată de Poputoaia Florina-Elena.

   Iar , ca să încheiem această minunată excursie alături de persoane dragi , am poposit la o masă caldă , la casa_arcasului. Acolo am avut un moment foarte plăcut din partea domnului profesor Sebastian Alexandru.
  Am avut parte de o experienţă foarte frumoasă! 
  Fotografia postată de Alexandru Sevastian.
   Concluzia este că într-o zi am exersat foarte multe abilități și le-am perfecționat cu această ocazie! 
   După ce a trecut această zi minunată , în ziua următoare ne-am dus cu forțe proaspete către repetițiile pentru cor.
    Vineri, noi trebuia să plecăm la Botoșani , la olimpiadă.
  Eu cred,  că Ministerul Educației spune despre "Școala Altfel" că este o săptămâna în care elevul și profesorul se apropie mult mai mult și își schimbă foarte multe experințe.
   A fost un moment al programului " Școala Altfel  " foarte frumos , și cu multe experințe! 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu